לאיזור האישי >
 
vitamins@vcare.co.il
 
להזמנות וייעוץ:03-6040105
 
logo

האבץ והחשיבות שלו בעשור החמישי

בני העשור החמישי של היום ואפילו אלו בעשורים מעל, הרבה יותר בריאים בהשוואה לביני גילם בדורות הקודמים. השאלה היא: כיצד זה הגיוני? האם ייתכן כי הדבר נכון למרות שאורך החיים הפך ליותר אינטנסיבי? התשובה לכך היא: מודעות! היום, בשונה מהדורות הקודמים יש מודעות לחשיבות הפעילות הגופנית, לתזונה ואף למראה החיצוני והקדשת הזמן לטיפוחו. 

אולם חרף זאת, חשוב לזכור כי האינטנסיביות בגיל זה מתחילה להביא עימה אותות ובעיות בריאותיות כגון לחץ דם, כולסטרול, קמטים (בעור הפנים ובכלל), בריחת סידן ועוד. 

 

בשביל שבעשוור החמישי לחיינו נוכל לדאוג פחות ולהנות יותר- עלינו להקפיד על תזונה נכונה, בריאה ומתאימה לגילנו. אחד הויטמינים שאנו נוטים פחות לשים לב אליו הינו האבץ. האבץ מוכר לנו בעיקר בהקשר של נשירת שיער וחיזוק הציפורניים. עם זאת, לאבץ תפקיד חשוב ומשמעותי בחיינו.

 

מה הוא אבץ ומה יתרונותיו הבריאותיות? 

אבץ הוא מינרל חיוני הלוקח חלק בפעולות פיזיולוגיות רבות, כמו מבנה חלבונים ואנזימים מסוימים, וכן בבקרת גנים. לאבץ תפקידים רבים אך, מה הם באמת יתרונותיו על בריאותנו?

  1. הסדרת תפקוד מערכת החיסון: האבץ חשוב עבור מערכת חיסונית בריאה, סינתזת החלבון וה-DNA, ריפוי פצעים בשל השפעות אנטי דלקתיות, חלוקת התא ומגן מפני קרינת השמש. 
  2. הסדרת מערכת העיכול: במאמר במגזין TIME נאמר כי נטילת תוספי תזונה של אבץ עוזרת למניעת שילשולים ותורמת להסדרת מערכת העיכול. עוד נכתב כי ארגון הבריאות העולמי אף ציין כי כל שנה נפטרים מעל ל1.6 מיליון ילדים בעקבות מחלות מעיים ושלשולים, ולכן, הומלץ להגביר את השימוש באבץ אשר הוכחו כמועילים למניעת התקפים עתידיים.
  3. משפר את הזיכרון ומסייע ללמידה: מחקר שנערך באוניברסיטת טורונטו ופורסם בכתב העת Neuron הציע כי יש קשר חיובי בין אבץ לדרך שבה נוצרים זיכרונות ושיפור דרך הלמידה. 
  4. מפחית את הסיכון ללקות במחלות כרוניות הקשורות לגיל: מחקר באוניברסיטת מדינת אורגון מצאו כי נראה שיפור בריאותי באלו אשר צרכו אבץ ושמרו על תזונה נכונה. נמצא כי צריכת אבץ עשויה להפחית את הסיכון של מחלות דלקתיות.

ככל שאנו מתבגרים, הגוף שלנו זקוק ליותר חיזוקים. לעיתים במהלך התבגרותנו אנחנו מגלים שאנו זקוקים פתאום למשקפיים, או שאנחנו לא מסוגלים לרוץ מהר כמו שהיינו פעם ולכן חשוב לדאוג לצרוך את אותם חיזוקים להם זקוק הגוף. במקרה הזה אבץ.

 

מה הן מקורות האבץ?

האבץ נמצא במגוון רחב של מזונות. הכמות המרבית בה ניתן למצוא את האבץ נמצאת בבשר אדום, עוף וחלב. אך, אם אינכם נוהגים לאכול ממוצרי החי, תוכלו למצוא אבץ גם במאכלים מהצומח כגון: שעועית, אגוזים, דגני בוקר מועשרים (חיטה מלאה, דגנים וקטניות). עם זאת, יש לשים לב כי כמות האבץ במאכלים מהצומח היא נמוכה בהרבה ולרוב נדרש שימוש גם בתוספי מזון.

 

מחסור באבץ, איך נדע?

הבעיה העיקרית היא שמחסור באבץ קשה לגילוי באמצעות בדיקות מעבדה, וזאת בגלל שהוא מפוזר ברחבי הגוף שלנו כמרכיב של חלבוני וחומצות גרעין. מה שכן, המחסור מאופיין בתופעות לוואי כגון: אובדן התיאבון, מערכת חיסון מוחלשת ובמקרים חמורים יותר: נשירת שיער, שלשולים, אין אונות (אצל גברים) ונגעים בעיניים ובעור. רבים מהתסמינים האלו הם כלליים ולעיתים קרובות קשורים במצבים בריאותיים אחרים ולכן, יש צורך בבדיקה רפואית וברור מקיף.

 

האם יש דבר כזה מינון יתר של אבץ ומה הוא המינון הנכון? 

צריכה מוגברת של אבץ מעל הכמות המותרת עלולה לעשות את הפעולה ההפוכה ואף לפגוע במערכת החיסונית ולגרום לכאבי בטן. הסיבה לכך היא שמכיוון שהאבץ מתחרה בתוכנו על הספיגה עם נחושת, ברזל, סידן ומגנזיום. אך, אם נדאג לצרוך אבץ בצורה נכונה,אין סיבה שניתקל באף אחת מ”תופעות הלוואי” האלה.

אז מהי הכמות המומלצת? לפי משרד הבריאות: בגילאים 25-50 על נשים לצרוך 12 מ”ג ועל גברים 15 מ”ג.

 

אבץ